Wie zaait zal oogsten

In memoriam Balt van Raamsdonk 27-02-34 – 6-01-21

Voor wie het nog niet weet. Naast lezen heb ik nog een fascinatie. Ik ben gek van planten en vogels. Naast ontspanning geven zij mij leerzame lessen. Ze leren me geduldig zijn, hoop houden, doorzetten en me niet uit het veld te laten slaan. Ze leren me dat door het ingrijpen van de mens er grote veranderingen ontstaan en laten me merken welke consequenties mijn eigen inbreng heeft. Al met al, mijn planten en vogels in mijn achtertuin, geven me meer dan je in eerste instantie zou kunnen bedenken.

Wanneer je veel met planten en vogels hebt, krijg je ook te maken met zaad. Zaad, het overlevingsorgaan van een plant, van een vogel en zelfs van de mens.  

Het woord zaad en zaaien wordt in onze taal veelvuldig gebruikt. Je vindt het in spreekwoorden zoals “wat men zaait zal men oogsten”, “wie maaien wil moet zaaien” of “het is dun gezaaid”. Het woordje “zaad” geeft veel verschillende boodschappen aan mensen.  Mijn gedachten gaan vandaag vooral naar de woorden “een zaadje planten” en de man achter dit zaadje, Balt van Raamsdonk.

Balt kwam in mijn leven toen ik op zoek was naar antwoorden. Antwoorden op het gebied van leren lezen. Hij had een geweldig mooi verhaal, waarmee hij bij mij een zaadje plantte. Het zaadje Alfa-bedding. Door naar hem te luisteren, op reis te gaan met zijn informatie, te onderzoeken en te ontdekken, kon ik het beste uit mezelf halen. Zijn verhaal inspireerde en motiveerde me, zette me aan tot het maken van keuzes en het ontwikkelen van eigen vaardigheden. Balt leerde me, opnieuw, voelen en beter kijken.

Balt was doelgericht en sterk gemotiveerd. Hij wilde dolgraag aan de slag met zijn bevindingen en sleepte me mee in zijn enthousiasme en optimisme. Door veel te lezen, kwam ik erachter dat ook op het gebied van lezen, er door ingrijpen van de mens, problemen waren ontstaan. Er waren keuzes gemaakt waarvan kinderen de dupe waren en nog steeds zijn.

Balt kreeg het voor elkaar om mijn verborgen talent los te maken. Hij zorgde dat ik mogelijkheden zag en mijn eigen creativiteit en energie ontdekte. De reis die ik sindsdien gemaakt heb, werd een reis van obstakels en uitdagingen maar ook een reis van passie en ambitie. Door hem ben ik in contact gekomen met mensen die elkaar aanvullen in kwaliteiten, leerde ik elke dag meer over lezen en kreeg ik steeds beter voor ogen, wat ik ten aanzien van de samenleving (en leren lezen) wilde bereiken en uitdragen.  

Het is hard werken om je doel te bereiken. Het duurt jaren voordat je voldoende mensen in beweging krijgt om een verandering te bewerkstelligen. Aan zijn motivatie, zijn enthousiasme en inzet heeft het niet gelegen. Zijn steeds zwakker wordende gezondheid heeft er echter voor gezorgd dat hij zijn gewenste verandering niet meer zal meemaken. Kortgeleden ontving ik het bericht dat mijn inspirator er niet meer is.

“Wie zaait zal oogsten”, zegt het spreekwoord. En ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor Balt en
Alfa-bedding geldt. De zorgvuldig geplante zaadjes zullen door andere mensen vermenigvuldigd
gaan worden totdat ze op een dag, onder zijn naam, worden geoogst.

Lieve Balt, dankjewel voor alles wat je voor mij en anderen betekend hebt.

Ik koester, mijn mooie herinneringen aan jou. Aquilien

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*